Albin Windhausen
Waldniel 1863 - Roermond 1946

foto ca 1930

geboren: Waldniel (D) 20 mei 1863

overleden: Roermond 15 september 1946

opleiding: atelier Windhausen

getrouwd met: Clasina van Buchem (1869 - 1933)

Albin Windhausen specialiseert zich al op jonge leeftijd in het schilderen van kruiswegen en ook hij treedt aldus in de voetsporen van zijn vader. Zijn eerste kruisweg schildert hij voor de kathedraal in Roermond in 1890-91, waarna meerdere opdrachten volgen in onder andere Amsterdam. 

Vanaf begin 1900 vormt hij met zijn broer Paul een atelier voor religieuze kunst aan de Kapellerlaan (nu nr 48a) in Roermond. Samen maken zij tientallen kruiswegen en altaren voor kerken en kloosters in Nederland en ook enkele in Duitsland en België. Hiervan zijn er veel bewaard gebleven en steeds vaker worden ze vak-kundig gerestaureerd, zoals de kruiswegen in Helvoirt, Horn en Heythuysen. Albin schildert ook portretten en historische voorstellingen, zoals de serie van acht schilderijen over de geschiedenis van het Mariabeeldje in het Kruiswegpark bij de Kapel in ’t Zand in Roermond uit 1935. Albins zoon Fons wordt ook kunstenaar en werkt enkele jaren in het atelier van zijn vader.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het huis aan de Kapellerlaan in beslag genomen door de Duitsers en brengt Albin de laatste periode van zijn leven door in het Retraitehuis, niet ver van zijn woonhuis.

 

Albin Windhausen, Triomfboog, Roermond Kapel in t Zand, 1904/05. Naar schetsen van Pierre Cuypers volgens aanwijzigingen van redemptorist J. Kronenburg.