Zelfportret, 1871, verblijfplaats onbekend
geboren: Waldniel (D) 20 september 1832
overleden: Roermond 22 januari 1903
opleiding: Königliche Kunst-Akademie Düsseldorf 1856-1857
getrouwd met: Maria Susanna Aretz (1833-1894)
Stamvader Peter Heinrich groeit op in het Duitse stadje Waldniel, niet ver van Roermond, en is de oudste van negen kinderen uit een boerengezin. Hij studeert aan de kunstacademie in Düsseldorf en ontvangt al snel opdrachten voor kerken in de omgeving. Een van de meest opvallende daarvan is de beschildering van de wanden van twee kamers in de pastorie van Waldniel, ontdekt in 2006 en vervolgens gerestaureerd.
In 1873 verhuist hij met zijn gezin naar Roermond, toen al een bolwerk van neogotische ateliers, waaronder dat van Cuypers-Stoltzenberg. Hij bewoont het pand Voorstad St. Jacob nr 3 en leidt daar in zijn atelier zijn zoons Mathias Heinrich, Albin, Joseph en Paul op tot kunstenaars. Peter Heinrich is een veelgevraagd portretschilder en een van zijn meest bekende portretten is dat van mgr. Paredis uit 1885.
In kerken in Schaag (D), Deurne, Lage Zwaluwe, Roermond en Waldniel (D) bevinden zich kruiswegen en altaren van zijn hand. Peter Heinrich signeerde als H. Windhausen, evenals zijn zoon Mathias Heinrich en kleinzoon Henri.
Peter Heinrich Windhausen, Aartsengel Michael, Waldniel H. Michael (D), jaartal onbekend [tweede helft negentiende eeuw; waarschijnlijk na 1883]. Foto Karl-Heinz Schroers.